- De nieuwe minister van Economische Zaken Micky Adriaansens wil meer aandacht voor ondernemers die zijn getroffen door de coronacrisis.
- De VVD-minister zegt zich hard te willen maken voor versoepelingen zodra daar ruimte voor is en voelt daarbij steun van de nieuwe ‘coronaminister’ Ernst Kuipers.
- Ook wil Adriaansens na het vertrek van Shell en Unilever werken aan een beter vestigingsklimaat in Nederland.
- Lees ook: Van beddenbaas naar opperbaas: 7 dingen die je moet weten over de nieuwe ‘coronaminister’ Ernst Kuipers
De nieuwe minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) wil meer oog voor de belangen van ondernemers bij de aanpak van de coronacrisis. Met name de horeca, kappers en winkeliers hebben erg veel last van de huidige lockdown. “We moeten oppassen dat we die mensen een kans blijven geven en een goede maat vinden in de maatregelen die we treffen.”
Wat Adriaansens betreft, wordt verder gekeken dan alleen naar de zorg. “Dat is heel belangrijk maar we moeten wel zorgen dat Nederland blijft draaien.” Zij is blij dat ook haar collega Ernst Kuipers (Volksgezondheid) dat al heeft aangegeven. “Ik voel ruimte in het kabinet om breder te kijken naar deze vraagstukken, maar we moeten wel kijken wat verantwoord is.”
Adriaansens zegt zich hard te willen maken voor versoepelingen zodra daar ruimte voor is, maar wil nog niet vooruitlopen op de vraag of dat vrijdag al aan de orde is als het kabinet een nieuwe afweging maakt. “Dat is de vraag, omdat we allemaal weten dat de besmettingen toenemen.”
Kuipers wil bredere blik op coronabeleid
De nieuwe coronaminister Ernst Kuipers wil met een bredere blik naar de coronabestrijding kijken. De focus van het vorige kabinet op vooral de zorg is in zijn ogen niet houdbaar.
"We moeten echt langetermijnbeleid gaan maken, om de doodeenvoudige reden dat dit niet meer weg gaat", zei Kuipers nadat zijn voorganger Hugo de Jonge maandag het stokje had overgedragen op het ministerie van Volksgezondheid.
Nu wordt er "heel sterk naar één specifiek model gekeken van het RIVM, over verwachte aantallen besmettingen en ziektegevallen", aldus Kuipers. "De vraag zal wezen, kan je er ook andere modellen naast zetten, een breder palet berekenen, en zo iets meer zekerheid krijgen."
Daarbij denkt hij niet alleen aan modellen over de zorgbezetting, maar ook over economische impact. "Dat soort facetten moeten we meenemen."
Voorafgaand aan veel beslissingen in de coronabestrijding werd de afgelopen twee jaar eerst een advies aan de Gezondheidsraad gevraagd. Volgens Kuipers speelt dat adviesorgaan voor veel zaken nog steeds "een cruciale rol in de Nederlandse gezondheidszorg", maar "soms zal het nodig zijn om andere adviezen te vragen en in een enkel geval is advies misschien niet nodig".
Het ministerie is de afgelopen twee jaar vooral met de pandemie bezig geweest, maar "een van de belangrijkste dingen" vindt Kuipers om een bredere agenda "voor de gezondheidszorg nadrukkelijker naar voren te laten komen".
Beter vestigingsklimaat
"Werken aan dat goede vestigingsklimaat in Nederland." Dat is, naast de aanpak van de coronacrisis en de gevolgen voor ondernemers, een van de prioriteiten van VVD-minister Micky Adriaansens. Ze werd maandag beëdigd als minister van Economische Zaken. De liberaal wil vooral "zuinig zijn op onze bedrijven".
Na het vertrek van Unilever, besloot ook Shell het hoofdkantoor uit Nederland te verhuizen en volledig Brits te worden. Dat noemt Adriaansens "heel jammer", maar het verleden kun je nu eenmaal niet veranderen, aldus de kersverse bewindsvrouw. Liever blikt ze vooruit, en ze wil daarbij "goed kijken wat nodig is om alle bedrijvigheid in Nederland te houden en te stimuleren". "Ik denk soms dat we te makkelijk alles voor vanzelfsprekend aannemen".
Net als haar voorganger Stef Blok, laat Adriaansens doorschemeren dat het soms slechte imago van multinationals niet altijd terecht is. "Er werken heel veel mensen, zij creëren enorm veel bedrijvigheid in het land. Veel mkb-bedrijven verdienen daaraan ook hun boterham", zegt ze over de grote internationale bedrijven.